|  |  |
 | rzelnik píše: Myslím si, že najväčším nedostatkom konceptu RBE podľa Fresca je to, že je to koncept, ktorý sám seba, teda svoju realizáciu odsúva niekam do bližšie neurčenej budúcnosti, "až budú lepšie podmienky". Na tomto už pohorelo veľa skvelých konceptov v minulosti. Ak je RBE niečím, čo sa nedá začať realizovať hneď teraz, tak potom poďme hľadať odpoveď na otázku, čo môžeme realizovať hneď teraz, aby sme v budúcnosti mohli realizovať RBE. Viem niečo o argumentoch, že treba najprv zhromaždiť dostatok informácií. No dobre, beriem, ale tak potom poďme vytvoriť informačnú štruktúru, ktorá by umožňovala zhromažďovať, dopĺňať, aktualizovať a kategorizovať všetky potrebné informácie. |  |
 |  |  |
Ja sa s tým, čo si tu napísal plne stotožňujem Robo. V projektovom manažmente sa bežne používajú pojmy AS IS (súčasný stav) a TO BE (žiadúci stav). Ale čo medzi tým? Táto "maličkosť"...premostenie súčasnosti a možnej budúcnosti je podľa mňa najväčšou slabinou Frescovej vízie aj ZM. Na túto "maličkosť" "dojeli" všetky vízie Zmeny v minulosti. Aj socializmus ako snaha o prechod medzi triednou a beztriednou spoločnosťou stroskotal práve na tomto: nebol teoreticky správne uchopený nieto ešte správne aplikovaný.Výsledok? V 1989-tom nám pod pláštikom občianskej spoločnosti ako riešenie ponúkli iba inú podobu toho istého: kapitalizmus.
Jedným z našich aktuálnych projektov by mal byť aj projekt na ktorý poukazuješ: neustále aktualizovaná informačná databáza, ktorá by nám umožnila efektívne sa orientovať v celej šírke a hĺbke nášho vlastného "hnutia" ako aj v tom, čo robia iné alternatívy. Jedným z dôležitých "vedľajších" produktov takéhoto permanentného researchu by mohlo byť, že by sme lepšie pochopili, prečo sa minulé vízie Zmeny nenaplnili...čo tomu zabránilo a čo sa z toho môžeme naučiť my, to aby sme nevdojak neopakovali staré chyby.
Prechodné obdobie bude mať podľa mňa nádej na úspech vtedy keď budeme pevne stáť na reálnej pôde súčasných možností a zároveň s tým budeme tieto možnosti aj prekračovať. Príkladom takéhoto uvažovania je aj zámer vytvoriť firmu ZMeny, ktorá by vo vonkajších vzťahoch rešpektovala existujúci trhový mechanizmus no smerom dovnútra by vytvárala predpoklady pre RBE (alebo RB OE - môj termín v preklade znamenajúci: zdrojovo orientovaná ekonomika).
Sám pre seba mám kľúčové, neuralgické body prechodného obdobia zadefinované takto:
1) Vytvorme si ucelenú a konzistentú predstavu o prechodnom období, ktorá by bola aplikovateľná a ktorá by sa týkala všetkých dôležitých oblastí nášho života. Ja ich vnímam ako 4-lístok: ekológia+ekonomika+politika+kultúra, tu najmä procesy učenia sa...komunikácia a vzťahy...formovanie osobnosti.
2) Vytvorme medzinárodnú firmu nového typu, ktorá by vychádzala z princípov RB OE a ktorá by podporovala aktivity ZM, maximalizovala by sebestačnosť a nezávislosť svojich členov na existujúcom poriadku.
3) Podporme vznik takej celosvetovej ZM organizácie (a teda aj na Slovensku) ktorá by implementovala princípy priamej a kvalifikovanej demokracie. Vytvorme sieť teamov ZMeny a ponúknime kvalitnejšie riešenia problémov a výziev ako súčasný systém (interdisciplinárne teamy a projektové fóra). Získajme pre ne podporu verejnosti.
4) Ujasnime si kto sú naši najbližší spojenci s ktorými by sme sa mohli pokúsiť vytvoriť tzv. kritické množstvo Zmeny. Ale mali by sme takisto vedieť, kto reprezentuje tzv. mlčiacu väčšinu (pasívny odpor) a kto bude v aktívnom odpore, pretože bude mať čo stratiť.
5) Vytvorme si vlastnú veľmi účinnú informačnú "diaľnicu", ktorá by sa sústreďovala predovšetkým na procesy Zmeny (internet...vlastné vydavateľstvo...knižnicu...)
6) Uveďme do života vlastné vnútorné vzdelávanie sa, ktoré bude zároveň aj reálnym psychologickým procesom osobnostnej zmeny (poznatky sami osebe nič nezmenia pokiaľ sa nezmení človek sám a: každá zmena začína zvnútra).
7) Vytvorme také ZM, ktoré bude excelentným médiom na riešenie konfliktov a stretov spôsobom, ktorý zabezpečí obom stranám víťazstvo pretože nebude porazených. Takéto médium budeme v každom prípade potrebovať, pretože konflikty a strety nutne skôr či neskôr prídu. Nevyhneme sa im už len preto lebo sa niekto môže cítiť našou existenciou ohrozený. Zvládneme to? Ako? Od toho môže v rozhodujúcej miere závisieť budúcnosť vízie ZMeny.
8) Iniciujme vznik tzv. organickej vedy a jej počítačových aplikácií. Organická veda vychádza z hľadiska celku a okrem empirických kritérií pravdivosti obsahuje aj humanistické kritérium rozvoja človeka ako múdreho tvorcu seba samého.
9) Iniciujme procesy smerujúce k akceptácii tzv. svetového hodnotového konsenzuálneho minima na ktorom by sa napriek rozdielom vedeli dohodnúť minimálne hlavní aktéri Zmeny. Návrh takéhoto minima som tu už zverejnil ako aj tzv. checking list 10, ktorý testuje 10 kľúčových parametrov ZMeny.
0) Podporme všetko, čo by mohlo viesť k ekologickej recyklácii a čistým energiám ako aj k demograficko-ekologickej stabilizácii svetovej populácie. Sem zahrňujem aj možnosť vybudovania vlastných eko-sídiel (eko-domov) čo úzko súvisí aj s aktivitami firmy ZMeny.